Hus i Kroatien


 

 

 

Staden Zadar

Zadar ligger på utsidan av halvön mot Adriatiska havet, 2 mil från vår by Razanac. Zadar har sina rötter i romartiden, och var en del av östromerska riket, även kallat Dalmatium. Zadar har genom århundraden styrts av romare, venetianare och italienare, som var och en har satt sin prägel på staden. Från den livliga hamnen avgår utflyktsbåtar till de olika öarna på kusten, och även till Ancona i Italien.

Den gamla delen av staden, som ligger på en egen halvö, ser du på flygfotot nedan. Den planerades av kejsar Caesar och har kvar hela sin charm från romarriket med marmorklädda gränder och torg. Från Forum Romanum ( idag Narodni trg) stäcker sig Kalelarga, den stora gågatan genom hela den gamla staden. I nästan varje gränd hittar du mängder av restauranger och caféer. Prova gärna glassen, den är hemlagad på varje café och helt fantastiskt god!

För den shoppinglystne saknas ingenting! Butiker med kläder, skor och smycken finns i överflöd! Den matintresserade, som bör vara morgonpigg, finner en gigantisk fiskmarknad precis vid ingången till gamla stan. Utanför fiskhallen säljer traktens bönder nyskördade frukt och grönsaker.

I solnedgången är strandpromenaden helt unik. Här ligger en världsunik vattenorgel som spelar ändlösa melodier, bara med hjälp av vågornas svall!

Kvällen kan med fördel avslutas på The Garden - en musikbar - som ligger uppe på ringmuren. Här blir man - liggandes på madrasser - serverad drinkar medan solen sänker sig i Adriatiska havet!!

[Zadar ifrån luften]