Hus i Kroatien


 

 

 

Landet Kroatien

KROATIEN IDAG
Yta: 56 538 kvadratkilometer (stort som Västerbotten)
Folkmängd: 4,5 milj. invånare + ca 2,5 milj. utomlandsboende kroater
Statsskick: Republik
Religion: 90% kristna, varav 85% katoliker


Kroatiens historia i korta drag:

600-talet: Kroaterna anländer till bl.a Dalmatien.

800-talet: Kroaterna bildar furstendöme.

924: Tomislav förenar kroaterna och kröns till kung.

1102: Kálmán, Ungerns kung kröns till Kroatiens regent.

1527: Kroatien & Ungern blir del av Habsburgska riket.

1797: Venedig lämnar över Dalmatien till Österrike

1918: Kroatien ingår i serbisk-kroatisk-slovenska kungariket.

1920: Kroatien säljer Istrien, Zadar, Rijeka + dalmatiska öar till Italien

1929: Kungariket byter namn till Jugoslavien.

1941: Tyskland anfaller Jugoslavien

1943: Kommunisten Tito grundar folkrepubliken Jugoslavien

1947: Kroatien / Jugoslavien får tillbaka land av Italien från 1920.

1971: Revolten ” Kroatiska våren” slås ned av folkrepubliken.

1990: Nationalisten Franjo Tudjman vinner första fria parlamentsvalet.

1991-93: Krig följt av självständighet. Kroatien förlorar 30% av sin ursprungliga yta till Serberna. Stora krigsskador i nordöstra delen av landet. Dubrovnik bombades intensivt. Sedan 1995 råder ett lugnt & stabilt läge i hela landet.

I Kroatien hittar du stora variationer

Bergen

De olika bergsmassiven inom landet täcker nära 40% av Kroatiens yta. De dinariska alperna, även kallade velebitbergen, följer medelhavskusten och når nära 2000 meters höjd. Mot havet är bergen mycket karga och stora områden helt obebodda. Mot inlandet är ytan mer skogsbeklädd. På höglandet vallar man får och föder upp nötboskap. Exempel på vilda djur som du kan träffa på i bergen är björn, vildsvin, lodjur, grävling, räv, rådjur och det unika hjortdjuret gems. Gränsande till de olika bergsområdena ligger relativt stora skogsområden, de flesta med blandskog bestående av tall, gran, kastanj samt bok. Totalt täcker skogarna ca 30 % av Kroatiens yta.

Slätten

Nordöstra delen av Kroatien med landskapen Slavonien och Baranja är mycket bördiga med stora majs- och vetefält. På sluttningar odlas vin.

Norra provinsen

Även den norra delen av Kroatien är mycket bördig, men här odlas främst solrosor, majs och tobak. Här odlas också merparten av allt Kroatiskt vin. Mest berömda är de vita vinerna. Vin köper man direkt av bönderna längs vägen. Delar av norra provinsen var ungerskt innan Första Världskriget. Detta sätter fortfarande sin prägel på regionen.

Kusten

Kroatien har utan konkurrens medelhavets mest spännande kust. Fågelvägen är den 600 km lång, men mäter man alla vikar blir den 2000 km lång, och lägger man till de flera hundra öarnarnas omkrets blir sträckan över 4000 km. Här är man alldeles ensam eller tillsammans med hur många som helst, det är bara att välja! Närmast Italien ligger Istrien. Denna region har bara tillhört Kroatien sedan slutet av andra världskrigen. Under mellankrigsperioden var denna del av Kroatien italienskt. Det italienska inslaget märks tydligt än i dag med gatuskyltar på båda språken och mängder av italienska turister. Denna del av kusten har genom sitt nära läge till västeuropa en lång turisttradition. Här uppe var kriget kortvarigt och sommargästerna återvände snabbare. Av kriget syns idag inga spår, badorterna ligger tätt och tempot är relativt högt.

Landskapet Kvarner börjar precis under Pulahalvön. Största staden Rijeka är en inte särskilt charmig industristad. Desto gemytligare är öarna utanför kusten, i synnerhet Krk som du kan nå via en nybyggd bro.

Dalmatien är landskapet, som tar vid och räcker ända ner till Dubrovnik och den bosniska gränsen. Dalmatien är Kroatiens mest välbesökta region. Kör man kustvägen från Kvarner njuter man av den dalmatiska kusten storslagna skönhet. Havet är djupt blått och mycket varmt, på sommaren och tidig höst upp till 28 grader, men över 10 grader även på vintern. Klimatet är det soligaste i hela Europa. Det varma havet tillsammans med den skyddande bergskedjan Velebit skapar ett unikt mikroklimat med heta somrar och milda, torra vintrar. Den dalmatiska skärgården är unik i hela medelhavet och består av över 1000 öar varav bara 66 st har året runt boende. Många lockas av de öde öarna och de genuina städerna. De gamla venetianska städerna och fiskebyarna är byggda i kalksten. Vår by Razanac och staden Zadar är bra exempel på bosättningar som har sitt ursprung mer än 3000 år tillbaka. Dalmatiens nära band till Italien har skapat en dalmatisk kultur med italiensk känsla! Många mysiga byar och de två största städerna Síbenik och Split är värda ett besök på väg ner till Dubrovnik, en av Dalmatiens absolut vackraste städer. Dubrovnik grundades år 650 och omges av 2 kilometer lång och 25 meter hög ringmur. Varje gata och gränd i staden är en sevärdhet!